Työkypärien värit
EU:lla ei ole direktiiviä, eikä Suomessa lakia tai asetusta, joka ohjeistaisi tai määräisi käyttämään työkäytössä jonkin väristä kypärää. Tässä kuitenkin muutamia suht vakiintuneita käyttäjäryhmiä eri värisille kypärille, ja osa näistä on myös alakohtaisesti standardoitu:

Keltainen
Rakennustyöntekijä (jolla yleensä vähintään ammattitutkinto; kirvesmies, muurari, betonityöntekijä jne.), sekatyöhenkilö, maanrakennus- ja maansiirtoala; infratyöntekijä. Teollisuus: Tuotanto, koneenkäyttäjä, kokoonpanija, huolto- ja kunnossapito. Logistiikka ja kuljetusala. Kaivos- ja louhintatyö sekä voimalaitokset.

Hi-Viz huomioväri keltainen
Samat kuin edellä keltaisessa, lisäksi yleisesti käytössä mm. tien/infranrakentajien & ylläpidon keskuudessa, logistiikka-alalla (satamat jne.), joissa liikkuu paljon työkoneita tai muita ajoneuvoja, ja käyttäjän havaittavuudesta on etua.

Sininen
Sähkö-, energia-, ja teleala, tekninen neuvonantaja, ajoneuvonosturin kuljettaja, putki-/vesihuoltoala.
Myös vaaleansininen vaihtoehto saatavilla, joka on joissain yrityksissä em. lisäksi myös esim. vierailija- ja harjoittelijaväri ja yleisesti konsulteilla käytössä.

Oranssi
Liikenne- ja infratyöt, rautatiet, asfalttiala, silta- ja tunneli-insinööri, maanmittaaja, kuljettaja (esim. työmaan sisäisen rekan tai kaivinkoneen), pelastus- ja turvallisuustehtävät, metsuri-/metsätalouden ammattilainen.

Hi-Viz oranssi
Samat kuin edellä oranssissa. Suositeltava valinta olosuhteisiin joissa liikkuu paljon työkoneita tai muita ajoneuvoja, ja muut korkean riskin työympäristöt missä käyttäjän havaittavuudesta on etua.

Punainen
Hitsaaja, tulityöntekijä, räjähdystyön valvoja/johtaja, raudoittaja, pelastusalan ammattilainen/pelastusvastaava, metsuri.

Valkoinen
Johtavassa ja vastaavassa roolissa olevat henkilöt: Vastaava työnjohtaja, rakennusmestari, esihenkilö insinööri, diplomi-insinööri, arkkitehti, erikoisasiantuntija, tekninen henkilökunta, konsultti, projektipäällikkö, työturvallisuus- ja valvontatehtävät (myös laatuvalvonta ja rakennusvalvonta), rakennuttajat ja rakennuttajan edustajat, erikoistuotannon tehtävät, joillain työpaikoilla myös vierailijoiden ja median edustajien väri.

Hi-Viz valkoinen
Samat kuin edellä valkoisessa. Suositeltava valinta olosuhteisiin joissa liikkuu paljon työkoneita tai muita ajoneuvoja, ja käyttäjän havaittavuudesta on etua.

Vaaleanharmaa
Projektipäällikkö (joillakin työmailla tummanharmaa on vaihtoehtoinen väri valkoiselle kypärälle, jota yleensä käyttävät työnjohtajat ja insinöörit), kaivosinsinööri, geologi, tekninen asiantuntija, LVI- ja putkiala, logistiikka- ja varastotyö, kuljetuskoordinaattori.

Tummanharmaa
Projektipäällikkö (joillakin työmailla tummanharmaa on vaihtoehtoinen väri valkoiselle kypärälle, jota yleensä käyttävät työnjohtajat ja insinöörit), kaivosinsinööri, geologi, voimalaitoksen huoltohenkilö tai tekninen asiantuntija, alihankkija, konsultti, turvallisuus ja riskienhallinnan asiantuntija.

Musta
Räjäytystyö, pääurakoitsija, vierailija. Pienyrittäjät jotka haluavat näyttää coolilta. Ne joille havaitsemattomuus on tärkeää: taktiset käyttäjät, lavaste & teatteriala jne.

Vihreä
Energia-ala, työsuojelupäällikkö tai muu työturvallisuudesta vastaava, ensiapu, vesihuolto, uusi työntekijä yrityksessä ensimmäiset 3 kk, putkimies, kivi- ja betoniala, viherrakentaminen.

Tummanvihreä
Työsuojeluasiantuntija, työturvallisuusvalvoja, riskienhallinta, ensiapu, ympäristöasiantuntija, metsätyöntekijä, metsänhoitaja, vesi- ja jätehuolto, kierrätys, teollisuuden kunnossapito- ja huoltohenkilöstö.

Pinkki
Työterveydestä ja turvallisuudesta vastaava. Naisten näkyvyyden lisääminen rakentamisessa ja teollisuudessa – vaikka sukupuolittuneet varusteet eivät ole yleinen standardi, joissain tilanteissa pinkkiä kypärää voidaan käyttää symbolina naisten näkyvyyden edistämiseksi miesvaltaisilla aloilla. Niille, jotka haluavat erottua. Harjoittelija ja uusi työntekijä. Usein myös esim. vierailijoilla. Syöpätietoisuuden ja hyväntekeväisyyden kampanjat työmailla. Hyvä huomioväri.
Yritys tai yhteisö voi itse määrittää ohjeistuksellaan, tai omassa toteutetussa riskienarvioinnissaan mitä värejä omilla työmailla käytetään. Värillä voidaan esimerkiksi parantaa työmaan turvallisuutta, kun alueella liikkuvien tunnistaminen nopeutuu. Samalla työn kulun hahmottuminen helpottuu, ja nähdään onko työmaalla liikkuva henkilö asiallisella alueella. Värin valinta ja ohjeistus on kuitenkin vapaaehtoista, eikä siihen kannan ottaminen kuulu viranomaisvalvonnan piiriin. Kuitenkin, esimerkiksi keltainen työkypärä on yksi yleisimmistä ja laajimmin käytetyistä kypäräväriasetuksista monilla työmailla; se on myös usein standardoitu alan omissa toimintaohjeistuksissa rakennus- ja teollisuusaloilla työskenteleville työntekijöille. Väri voi myös olla puhtaasti yrityksen ilmeeseen ja imagon rakentamiseen liittyvä asia. Työkypäriä onkin mahdollista tilata tässä listattujen Kask työkypärien vakiotuotannossa olevien värien lisäksi myös yrityksen omalla värikoodilla ja varustaa myös esim. tehdasmerkatuin logoin ja tarroin.